5 grilovaných salátů pro lehký letní oběd

Proč volit grilované saláty?

Proč volit grilované saláty? Grilování není omezeno pouze na maso a zeleninu. Grilované saláty představují skvělou volbu pro letní oběd plný chuti a živin. Grilování zeleniny dodává speciální, příjemnou chuť, která se liší od běžných salátů. Navíc, grilované saláty jsou lehké a snadno stravitelné, což je ideální pro horké letní dny. Grilované saláty nabízejí také širokou škálu kombinací a přísad. Můžete si vybrat mezi různými druhy zeleniny, jako je lilek, cuketa, paprika nebo dokonce avokádo. Grilování zeleniny také pomáhá uvolnit přirozené cukry a sladkost, což dodává salátům výraznou chuťovou zkoušku. Dalším důvodem pro volbu grilovaných salátů je jejich výživová hodnota. Zelenina obsahuje vitaminy, minerály a vlákninu, které jsou nezbytné pro zdravou stravu. Grilování zeleniny zachovává tyto živiny a přidává ji specifickou křupavost. Takže, pokud se snažíte udržet si lehký letní oběd, grilované saláty jsou pro vás tou správnou volbou. Vyzkoušejte grilované saláty a objevte novou dimenzi chuti a zdraví. Je to skvělý způsob, jak si vychutnat letní období a zároveň se stravovat zdravě.

Salát s grilovaným kuřecím masem

Salát s grilovaným kuřecím masem je vynikající volbou, pokud hledáte lehký a osvěžující letní oběd plný chutí. Grilované kuřecí maso přidává do salátu výraznou chuť a hodí se k různým druhům zeleniny. Můžete si hrát se sestavou ingrediencí podle svého vkusu - může obsahovat křupavou listovou zeleninu, rajčata, okurky, papriky a cibuli. Navíc můžete přidat další suroviny, jako jsou avokádo, kukuřice nebo vajíčka, aby byl váš salát ještě bohatší na vitamíny a minerály. Jako závěr můžete ochutit salát z vinného octa nebo citronové šťávy a pokrájeným bylinkám dodat na svěžesti. Grilovaný kuřecí salát je ideální pro letní pikniky nebo večeře na zahradě. Připravte si kuřecí maso grilováním na grilu, dokud není zlatavě hnědé a připravte k němu zeleninovou směs. Přidejte trochu olivového oleje a ocet na dochucení a dokončete salát čerstvými bylinkami. Pokud si chcete vychutnat plné chuti, můžete salát podávat s kouskem čerstvého chleba nebo pečenými brambory. Salát s grilovaným kuřecím masem je takovým jídlem, které vám dodá dostatek energie, ale nezatíží váš trávicí systém, takže si můžete užít slunného letního dne plnými doušky. Grilovaný kuřecí salát s příjemnou kombinací chuti je vyváženým jídlem pro každou příležitost. Můžete si ho připravit na příjemnou večeři, žádný grilovací den není naprosto bez něho úplný. Grilované kuřecí maso dodá vašemu salátu výraznou a pronikavou chuť, kterou si určitě zamilujete. Přidejte si další přísady podle svého gusta a podávejte s oblíbenou omáčkou. Tento salát je také skvělým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Nechte se okouzlit chuťovou kombinací zeleniny a grilovaného kuřecího masa v jednom talíři!

Grilovaný zeleninový salát

Grilovaný zeleninový salát je skvělým způsobem, jak si vychutnat čerstvou zeleninu a přidat do ní výrazné grilování. Pro tento salát můžete využít různé druhy zeleniny, jako jsou papriky, cukety, baklažány nebo cibule. Jednoduše je nakrájejte na plátky a poté je grilujte na rozpáleném grilu. Tím získají zeleniny intenzivní chuť a křupavou strukturu, která z nich udělá dokonalý základ pro salát. Kromě zeleniny můžete do grilovaného zeleninového salátu přidat i další ingredience, které ho obohatí. Můžete přidat kousky grilovaného sýru, například halloumi, který získá při grilování také krásnou zlatavou kůrčičku. Další možností je přidat do salátu olivy, avokádo, nebo bylinky jako bazalku, petržel, nebo koriandr. Grilovaný zeleninový salát je ideální volbou pro lehký letní oběd plný chuti a zdraví. Můžete ho podávat samostatně, nebo jako přílohu k jídlu. Doporučuji jej osolit a zakapat olivovým olejem, který dodá salátu lahodnou chuť. Navíc, grilovaná zelenina je skvělým zdrojem vlákniny a vitamínů, takže si můžete dopřát dobré jídlo s klidným svědomím.

Grilovaný salát s mozzarellou

V dnešním článku se zaměříme na grilovaný salát s mozzarellou, který je skvělou volbou pro lehký letní oběd. Tento salát v sobě kombinuje svěží zeleninu a kvalitní mozzarellu, což vytváří dokonalé sousto. Nejprve si nakrájíme rajčata a papriky na menší kousky a dáme na gril, aby se jim vytvořila lahodná chuť a příjemně křupavá konzistence. Poté přidáme grilované ingredience do mísy a přidáme na kolečka nakrájenou mozzarellu. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat také čerstvý bazalkový list a zakápnout olivovým olejem. Tento grilovaný salát je osvěžující, lehký a snadno připravitelný, ideální pro letní oběd na terase nebo na pikniku. Grilovaný salát s mozzarellou je dokonalou volbou pro všechny milovníky zdravého a lehkého jídla. Tento jídlo je snadno stravitelné a plné vitamínů a živin. Kombinace grilované zeleniny s mozzarellou vytváří skvělou texturu a bohatou chuť. Pokud máte rádi pestrou stravu, můžete do salátu přidat také čerstvý špenát, avokádo nebo kukuřici. Salát můžete okořenit také citrónovou šťávou a trochou soli a pepře. Tento grilovaný salát s mozzarellou je výbornou volbou pro letní obědy, které potěší jak vaši chuťové buňky, tak i vaše tělo. Aby byl grilovaný salát s mozzarellou ještě zajímavější, můžete do něj přidat různé druhy omáček. Například bazalkový pesto, citronový dresink nebo balsamico redukce vám dodají další vrstvu chuti. Doporučujeme také přidat do salátu opečené piniové oříšky nebo rozinky, které přidají pikantní a sladkou notu. Grilovaný salát s mozzarellou je skvělou možností pro každého, kdo hledá lehký, ale sytý oběd plný jedinečných chutí. Připravte si tento skvělý salát a vychutnejte si letní dny naplno.

Grilovaný cezar salát s křutóny

Grilovaný cezar salát s křutóny je vynikající volbou pro lehký letní oběd. Tento salát je plný bohatých chutí a skvěle se hodí na grilování. Křupavé křutóny, čerstvý římský salát a grilované kuřecí maso vytváří dokonalou kombinaci, která tě potěší. Salát je také oživený trochou bylinek, česnekovým dressingem a parmezánem. S každým soustem si užiješ lahodnou kombinaci teplého a studeného. Grilovaný cezar salát s křutóny je skvělou volbou i pro ty, kteří preferují zdravější přístup ke stravování. Římský salát a prorostlé bylinky jsou plné živin a dávají salátu tu správnou svěžest. Grilování potom dodává masu příjemnou křupavost a aroma. Salát tak může být i skvělou alternativou ke klasickému obědu nebo večeři. Dopřej si ho na zahradě při grilování se svými blízkými a užijte si chvíle plné radosti a dobrého jídla. Pro přípravu grilovaného cezar salátu s křutóny budete potřebovat jen pár jednoduchých surovin a chvíli času. Kuřecí maso na grilu se snadno připravuje a skvěle se hodí do tohoto salátu. Pokud preferuješ vegetariánskou variantu, můžeš maso nahradit grilovanými plátky tofu. Salát pak zalijeme česnekovým dressingem a posypeme výpečnými křutónky. Tento salát je tak jednoduchý a chutný, že si ho oblíbíš. Doufám, že si pochutnáš na grilovaném cezar salátu s křutóny tak jako já. Je to výborná volba pro lehký, osvěžující letní oběd. Budeš překvapen, jak snadno se připravuje a jaké bohaté chutě dokáže nabídnout. Tak si ho určitě vyzkoušej a pošli mi své dojmy!

Grilovaný řecký salát

Grilovaný řecký salát je jedním z pěti vynikajících grilovaných salátů, které Vám mohou dodat energii pro lehký letní oběd. Tento salát spojuje kombinaci čerstvého zeleného salátu, grilované zeleniny a klasických řeckých přísad. Grilování zeleniny dodává salátu neobyčejně bohatou chuť a výrazný aroma. Bulharský sýr, olivy a bylinky pak přidávají ten správný řecký šmrnc. Jak si připravit grilovaný řecký salát? Začněte tím, že si na grilu zahřejete papriky, cibuli a rajčata. Poté je nakrájejte na kousky a smíchejte s kousky okurek a čerstvého listového salátu. Nasekejte na drobné kousky feta sýr a olivy a přidejte je k ostatním ingrediencím. Na závěr dochuťte salát olivovým olejem, solí, pepřem a čerstvými bylinkami dle chuti. Grilovaný řecký salát je nejen skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, ale také vás zasytí na delší dobu. Můžete ho podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k vašim oblíbeným grilovaným pokrmům. Vychutnejte si letní chuť Řecka přímo na Vašem talíři s tímto výjimečným grilovaným řeckým salátem.

Jak připravit grilovaný salát?

Jak připravit grilovaný salát? Grilovaný salát je skvělou volbou pro lehký letní oběd plný chuti. Nejenže je jednoduchý na přípravu, ale také nabízí zajímavou kombinaci grilovaných a čerstvých ingrediencí. Abyste připravili dokonalý grilovaný salát, začněte tím, že všechny přísady důkladně očistíte a nakrájíte na požadované kousky. Poté je můžete umístit na gril a opéct, aby získaly skvělou karamelizovanou chuť. Grilované ingredience pak můžete smíchat s oblíbenými čerstvými bylinkami a posypat strouhaným sýrem. Důkladně promíchejte a můžete podávat. Tento grilovaný salát je lahodný, osvěžující a ideální pro letní oběd. Grilovaný salát může být také skvělým způsobem, jak využít zbylé grilované přísady. Pokud jste na grilu udělali například zeleninu nebo kuře, můžete je jednoduše nakrájet na menší kousky a přidat je do salátu spolu s dalšími čerstvými ingrediencemi. Tímto způsobem si vychutnáte dokonalou kombinaci teplých a studených přísad, které spolu skvěle ladí. Nezapomeňte na přípravu chutného dresinku, který salát ještě více ozvláští. Grilované saláty jsou skvělou volbou nejen pro lehký letní oběd, ale také pro grilovací večírky a rodinná setkání. Nabídka grilovaných salátů je nekonečná - můžete experimentovat s různými přísadami a kombinovat různé chutě. Neomezujte se pouze na zeleninu, ale vyzkoušejte také grilované ovoce, jako jsou třešně nebo broskve. Exotické ingredience, jako je ananas nebo mango, také dodají salátu zajímavou exotickou chuť. Nechte svou kreativitu rozkvést a vytvořte si vlastní unikátní grilovaný salát, který bude oslavou letního období.

Tipy na servírování grilovaných salátů

Tipy na servírování grilovaných salátů: 1. Obměňte základní saláty: Při servírování grilovaných salátů se nemusíte držet jen klasických zeleninových variant. Vyzkoušejte kombinaci různých druhů salátu, jako je listový salát, rukola nebo špenát, které dodají salátům zajímavou texturu a chuť. 2. Experimentujte s přílohami: Pro zkvalitnění grilovaného salátu můžete přidat různé přílohy. Vyzkoušejte například grilované kousky kozího sýra, křupavé slaninové chipsy nebo křehké oříšky. Tím salátu dodáte nejen nové chutě, ale také zajímavou strukturu. 3. Osvěžte salátový dresing: Nezapomínejte na dresing, kterým salát dochutíte. Klasický olejový dresing můžete obohatit o citrusové šťávy, bylinky nebo dokonce o trochu medu pro příjemně sladkou notu. Zkuste také kombinace octu s balsamikem pro výraznější chuťový zážitek. 4. Stylizujte salát: Aby vaše grilované saláty vypadaly lákavě, nezapomínejte na prezentaci. Salát můžete servírovat ve velké dřevěné misce, pokrájený na elegantní plátky nebo třeba dekorovaný čerstvými bylinkami. Kreativita při servírování salátů je prakticky neomezená, takže si dovolte experimentovat podle vlastního vkusu a fantazie. (Translation) Tips for serving grilled salads: 1. Vary the base salads: When serving grilled salads, you don't have to stick to just the classic vegetable options. Try combining different types of lettuce, such as leafy greens, arugula, or spinach, to add interesting texture and flavor to your salads. 2. Experiment with toppings: To enhance your grilled salad, consider adding various toppings. Try grilled pieces of goat cheese, crispy bacon chips, or crunchy nuts. These additions will not only bring new flavors to the salad but also add interesting textures. 3. Refresh the salad dressing: Don't forget about the dressing to enhance the flavor of your salad. You can enrich classic oil-based dressings with citrus juices, herbs, or even a touch of honey for a pleasantly sweet note. Also, try combining vinegar with balsamic for a more intense taste experience. 4. Style your salad: To make your grilled salads visually appealing, pay attention to presentation. You can serve the salad in a large wooden bowl, sliced into elegant portions, or garnished with fresh herbs. The creativity in serving salads is virtually unlimited, so feel free to experiment according to your taste and imagination.

Sezamový dresink k grilovaným salátům

Sezamový dresink k grilovaným salátům je vynikající doplněk pro váš lehký letní oběd. Tento dresink kombinuje výraznou chuť sezamových semínek s osvěžujícím mixem bylinek. Přidání tohoto dresinku k vašim grilovaným salátům přinese neodolatelnou kombinaci chutí a vůní. Sezamový dresink je snadno připravitelný a je vhodný pro všechny, kteří hledají zdravou alternativu k běžným salátovým zálivkám. Stačí smíchat sezamovou pastu, olivový olej, citronovou šťávu, med a drcený česnek a dobře promíchat. Tento dresink lze také použít jako marinádu pro grilované maso nebo zeleninu, což přinese ještě více vyvážených chutí. Kombinace sezamového dresinku s grilovanými saláty vytváří dokonalou rovnováhu mezi jemností sezamu a sytostí grilovaných ingrediencí. Tento dresink můžete použít například k grilovanému kuřeti na zeleninovém lůžku nebo ke grilovanému tofu s čerstvými bylinkami. Výsledkem bude salát, který je nejen lahodný, ale také zdravý a plný živin.

Proč je grilování zeleniny zdravé?

Grilování zeleniny je nejen chutné, ale také velmi zdravé. Při grilování se zelenina udržuje svůj přirozený chuť a dochucení, zatímco se zbavuje přebytečného tuku a oleje. To znamená, že si můžeme vychutnat všechny ty vitamíny, minerály a vlákninu obsaženou v zelenině bez přidaných kalorií. Grilování zeleniny také zvýrazňuje její přírodní sladkost a vytváří pěknou karamelovou kůrku, která dodává jídlu zajímavou texturu a chuť. Dalším zdravým aspektem grilování zeleniny je, že při něm zůstávají zachovány všechny důležité živiny. Ovšem nejpodstatnější je, že grilování zeleniny snižuje riziko některých zdravotních problémů. Například, studie ukazují, že konzumace grilované zeleniny může snížit riziko srdečních chorob a některých typů rakoviny. Zelenina obsahuje také vysoké množství antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání naše tělo před poškozením buněk. Další výhodou grilování zeleniny je, že je velmi jednoduché a rychlé. Stačí si vybrat svou oblíbenou zeleninu, očistit a nakrájet ji na kusy, poté prostě hodit na gril a nechat ji chvíli pěkně osmahnout. Grilování zeleniny je také skvělým způsobem, jak přidat do jídelníčku více zeleniny, zejména pokud se snažíte zhubnout nebo jíst zdravěji. Grilovaná zelenina může být samostatným jídlem nebo skvělým doplňkem k masu nebo dalším pokrmům.

Jaké jsou výhody grilování kuřecího masa?

Grilování kuřecího masa přináší mnoho výhod pro vaši stravu i chuťové buňky. Kuřecí maso je bohaté na bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst a regeneraci tkání. Při grilování se tuky z masa odtékají, což vám pomáhá udržovat zdravou váhu a snižovat příjem nasycených tuků. Navíc, grilování dodává kuřecímu masu jedinečnou a lahodnou chuť. Díky grilování se kuřecí maso stává křupavé zvenku a šťavnaté uvnitř. Tímto způsobem si můžete užít nejenom zdravé, ale i chutné jídlo. Grilování také pomáhá zachovat vitamíny a minerály ve vašem jídle, zatímco přidává lahodný grilovací aroma. A nezapomeňte, že grilování kuřecího masa je také skvělým způsobem, jak strávit čas venku s rodinou a přáteli. Takže ať už máte rádi kuřecí prsa, stehna, křídla nebo špízy, grilování kuřecího masa je vynikající volbou pro zdravou a chutnou stravu. Přidejte k tomu několik grilovaných salátů a máte fantastický lehký letní oběd, který vás osvěží a naplní energií.

Co je to mozzarella a proč je vhodná do salátů?

Mozzarella je typickým italským sýrem, který se vyrábí z kravského mléka. Je to dobře známý a oblíbený sýr díky svému lahodnému a jemnému chuti. Jeho světle bílá barva a měkká konzistence ho činí ideálním doplňkem do salátů. Mozzarella je vhodná do salátů zejména díky své schopnosti krásně se rozpadnout a přidat jim tak na kouzelnosti. Když ji jednou ochutnáte, pochopíte, proč je tak často používaná v italské kuchyni. Je také bohatá na bílkoviny a vápník, což ji činí zdravou volbou pro lehký letní oběd. Pokud plánujete připravit grilovaný salát, nezapomeňte na mozzarellu. Její jemná chuť a kontrast mezi teplým grilovaným zeleným salátem a studeným sýrem dodají vašemu jídlu jedinečnou kombinaci chutí. Buďte kreativní a vyzkoušejte různé kombinace, které vám budou chutnat nejvíce.

Jak udělat perfektní křutóny do salátu?

Pokud toužíte po dokonalých křutónech do salátu, mám pro vás několik tipů, jak toho dosáhnout. Za prvé, začněte s kvalitním chlebem - ideálně suchým a tvrdším, který dobře vstřebá olej a koření. Následně chleba nakrájejte na menší kostky, které budou snadno žvýkatelné a přidají salátu skvělou texturu. Poté smíchejte kostky chleba s olivovým olejem a oblíbenými kořenícími směsmi jako je česnek nebo bylinky dle vašeho výběru. Nakonec dejte kostky chleba na plech a opékejte v předehřáté troubě do zlatova. Vaše křutóny budou dokonale křupavé a připravené k osvěžení vašeho salátu. Křutóny jsou nezbytnou součástí chutného salátu, ale vždy je důležité pamatovat na správnou techniku. Jedním z nejdůležitějších je rovnoměrné obalení křutónů v oleji a koření. Zajistěte, aby se všechny kostky chleba dostaly k dostatečnému množství směsi, abyste zachovali konzistenci křupavého povrchu. Dále můžete zvážit napařování kostek chleba před pečením, abyste zajistili plnou absorpci chuti a zachovali vlhkost. Sledujte pečení a pravidelně míchejte, abyste zabránili přílišnému zhnědnutí. Pokud budete postupovat podle těchto tipů, úspěšně připravíte perfektní křutóny do salátu, které zaručeně potěší všechny. Když hledáte jak udělat perfektní křutóny do salátu, nezapomeňte na detaily, které mohou udělat velký rozdíl. Rozhodnete-li se pro čerstvě napečený chléb, bude mít křutóny bohatou a výraznou chuť. Za prvé, nastavte si správnou teplotu - v předehřáté troubě na 180°C budou kostky chleba rovnoměrně opečené. Přidáte-li jim také trochu sušených bylinek, jako je oregano, provensálské koření nebo bazalka, získáte salátu ještě větší chuťový zážitek. Právě malé detaily dělají z křutónů do salátu tu správnou pochoutku, na kterou si všichni pochutnají!

Co je to Cézar salát a jak se připravuje?

Cézar salát je oblíbeným lehkým jídlem, které se často servíruje jako předkrm. Tento salát je pojmenován po svém tvůrci, kterým byl italský kuchař Cesare Cardini. Klasický Cézar salát se připravuje z čerstvých listů salátu, pecorino sýru, krutonů a omáčky. Kromě toho se často přidává také grilované kuřecí maso nebo krevety, které dodávají salátu výraznou chuť a obsah bílkovin. Při přípravě Cézar salátu je důležité dbát na to, aby byly všechny ingredience čerstvé a kvalitní. Připravit Cézar salát není složité. Nejprve je třeba roztrhat listy salátu na menší kousky a umýt je pod tekoucí vodou. Poté připravíme omáčku smícháním majonézy, worchestrové omáčky, česneku, citronové šťávy a dijonské hořčice. V dalším kroku smícháme salát s omáčkou a přidáme na menší kousky nakrájený pecorino sýr a grilované kuřecí maso nebo krevety. Na závěr posypeme salát křupavými krutony a podáváme s čerstvým pečivem. Cézar salát je skvělou volbou pro lehký a chutný letní oběd. Pokud chcete salát připravit ještě zajímavěji, můžete do omáčky přidat například ančovičky nebo kapary, které přidají salátu slanou a pikantní chuť. Dále můžete experimentovat s různými druhy salátů, jako je například romana nebo ledový salát, které dodají salátu různé textury a chutě. Cézar salát je skvělým způsobem, jak si pochutnat na čerstvých surovinách a vytvořit si lahodný letní oběd plný chuti.

Co obsahuje řecký salát a jakou je jeho původní receptura?

Řecký salát je klasickým příkladem osvěžujícího mediteránního pokrmu. Typicky obsahuje kousky okurek, rajčat, cibule, papriky, oliv a fety. Přesná receptura může samozřejmě být různá, ale tyto ingredience jsou nezbytnou součástí. Salát je poté zalitý olivovým olejem a okořeněný solí, pepřem, sušenými bylinkami a řeckým oreganem. Jako doplněk se může přidat také citronová šťáva či ocet pro zvýraznění chuti. Původní receptura řeckého salátu pochází z Řecka a je tradiční součástí tamní kuchyně. Jeho historie sahá až do starověku. Postupem času se však v různých regionech i domácnostech vyvinulo mnoho variant a přizpůsobení tohoto salátu podle individuálních preferencí. Nicméně, základní princip zachovává kombinaci čerstvých a kvalitních surovin, které spolu vytvářejí osvěžující a chutnou lahůdku. Řecký salát je ideální volba pro letní oběd. Jeho lehkost a bohatý obsah zeleniny dodá tělu potřebné vitamíny a minerály. Přes svou jednoduchost je stále oblíbeným salátem mezi lidmi po celém světě.

Časté otázky FAQ

Grilované saláty jsou skvělou volbou pro lehký letní oběd, protože kombinují svěží chutě zeleniny s výrazným grilováním. To dodává salátům zajímavou texturu a chuť.
Grilovaný salát se připravuje tak, že se zelenina či maso nejprve griluje na grilu nebo grilovací pánvi a poté se používá jako ingredience do salátu. Zeleninu a maso je vhodné krájet na menší kousky pro snadnější konzumaci.
Grilování zeleniny je zdravou přípravou, protože minimalizuje přídavek tuků. Zelenina si zachovává svou přirozenou chuť a texturu, zatímco se zbavuje nadbytečného tuku.
Grilování kuřecího masa je skvělý způsob, jak snížit obsah tuku ve vašem jídle. Můžete si užít příjemnou grilovanou chuť masa bez nadměrného přídavku kalorií.
Mozzarella je italský sýr vyrobený z mléka buvolí. Je vhodná do salátů, protože má jemnou a krémovou chuť, která se skvěle doplňuje se zeleninou a vytváří výbornou kombinaci.
Perfektní křutóny do salátu uděláte tak, že nakrájíte starý chléb na malé kousky a opečete je na pánvi s olejem. Důležité je, aby byly křutóny křupavé a zlatavé.
Cézar salát je oblíbený salát, který se skládá z romaine salátu, kuřecího masa, parmezánu, křutonů a speciálního dresinku na bázi ančoviček. Příprava Cézar salátu je jednoduchá a výsledek je vynikající.
Řecký salát obsahuje okurky, rajčata, papriky, cibuli, olivy, sýr feta, oregano, olivový olej a citronovou šťávu. Jeho původní receptura pochází z Řecka a je jedinečná svou výraznou chutí a svěžestí.
19.06.2024