Grilování s vínem: Nejlepší kombinace a techniky.

Jaká vína se hodí k grilovaným jídlům

Pokud si chcete vychutnat dokonalou chuť grilovaných jídel, neměli byste zapomenout na správné víno. Skvělým společníkem křupavého grilovaného masa jsou červená vína s plnou chutí a charakterem, jako je například Syrah z Austrálie, Tempranillo z Španělska nebo Cabernet Franc z Francie. Tyto vína mohou dobře bojovat s mastným charakterem mas a přidat k jídlu jemné ovocné tóny. Pokud zvolíte bílá vína, vybírejte ta suchá se zajímavým minerálním charakterem, jako je například Sauvignon Blanc z Nového Zélandu nebo Chardonnay z Burgundska. Tyto druhy vína se hodí hlavně k jemnějším grilovaným rybám, kuřecímu masu nebo zelenině. Nenechte si ujít chuť zábavy a experimentujte s novými kombinacemi - zkuste křupavé grilované krevety s lehkým Rosé z Provence nebo jemně uzené kuře s lehkým Rieslingem z Německa. S trochou odvahy a správným vínem se vaše grilování stane nezapomenutelným zážitkem.

Kolik vína použít při grilování

Kolik vína je třeba použít při vaření na grilu? To závisí na vašem osobním vkusu a na praktické dostupnosti vína. Pokud plánujete grilovat celý den, možná byste měli zvážit jeden typ červeného, bílého a růžového vína tak, abyste všechny příchutě uspokojili. Při grilování s vínem se nejdůležitější rozhodnutí, které musíte udělat, týká toho, jaké víno chcete použít k vaření. Pokud máte rádi intenzivnější a kořeněnější chutě, můžete si vybrat červené nebo bílé víno s plnějším tělem. Pokud preferujete jemnější chutě, můžete se spolehnout na růžové víno. V naší široké nabídce vína naleznete vynikající kvalitu a různé varianty chutí. Nezáleží na tom, jestli jste začátečník nebo profesionál, určitě si najdete víno, které bude perfektně ladit s vaším masem nebo zeleninou. Vyberte si z naší nabídky vína a užijte si nezapomenutelné zážitky z grilování.

Jakým způsobem používat víno při grilování

Pokud jste milovníkem grilování a vína, už jste pravděpodobně slyšeli o tom, jak může víno zlepšit chuť vašeho jídla. Nejenže může víno přidat další vrstvu chuti k masu, ale také se skvěle hodí jako nápoj ke grilování. Při grilování existuje několik způsobů, jak s víne používat. Jedním z nejoblíbenějších způsobů je použít víno jako marinádu pro maso. Použití vína jako marinády může pomoci změkčit maso a zlepšit jeho chuť. Další způsob, jak používat víno při grilování, je použít ho při přípravě omáčky. Použití vína jako složky do omáčky má mnoho výhod. Může například pomoci zkaramelizovat cukr v omáčce a tím dodat jídlo skvělou hloubku chuti. Při grilování můžete také použít víno jako nápoj ke grilovanému jídlu. Doporučujeme zvolit víno, které se hodí k druhu masa, které grilujete. Uzené maso se například skvěle hodí k červenému vínu.

Vinaigrette omáčka na základě vína

Vinaigrette je běžnou omáčkou sloužící k dochucení různých salátů a jídel. Pokud milujete víno, pak vinaigrette na základě vína bude pro vás tou pravou volbou. Tato omáčka obsahuje olivový olej, ocet, koření a samozřejmě, víno. Vinaigrette omáčka na základě vína může být vyrobena z červeného, bílého nebo růžového vína. Každé víno dodá vaší omáčce unikátní chuť a charakter. Nejlepší je použít kvalitní víno, které má vysokou kyselost a hodnotu tříslovin. Vinaigrette omáčky na základě vína jsou skvělým doplňkem pro grilovaná jídla. Pokud si připravujete grilovanou zeleninu nebo maso, vinaigrette omáčka na základě vína bude skvělým zpestřením vašeho jídla. Samozřejmě, můžete ji také použít k dochucení různých salátů nebo jako dip pro vaši bagetu. Svatou pravdou je, že s vinaigrette omáčkou na základě vína nemůžete udělat chybu!

Lehká vína se hodí na k opékání zeleniny

Lehká vína jsou vynikající volbou při grilování zeleniny. Jejich mírnější chuť nezasahuje do lahodné příchuti zelených plodin. Doporučujeme sáhnout po bílých vínech s nižším obsahem alkoholu, jako je Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc. Tyto druhy vín se hodí k jemnější zelenině, jako je cuketa nebo čerstvý kukuřičný koláč. Nepodceňujte také rosé vína, která nabízejí lehčí a osvěžující chuť. Jsou ideální volbou pro grilované rajčata, papriky či baklažány. Pokud hledáte víno s vyšší intenzitou, klidně se obraťte na Syrah nebo Chardonnay. Tyto druhy vín se snadno hodí k silnější zelenině, jako je např. batáty či mrkev. Je důležité si uvědomit, že grilování s vínem je umění samo o sobě. Zkuste kombinovat různé druhy vín s různými druhy zeleniny, abyste našli ideální kombinaci pro své chuťové buňky. Snažte se také o optimální teplotu vašeho vína podle druhu zeleniny, kterou grilujete.

Víno jako marináda

Vino jako marináda je skvělou alternativou pro klasické marinády na bázi oleje. Víno přidává jídlu nejen okamžitou chuť, ale také mnohem sofistikovanější aroma. Navíc obsahuje enzymy, které pomáhají změkčit maso a zlepšují koření. Proto je důležité správně zvolit typ vína a správně ho použít. Ideální jsou vína s vysokou aciditou, jako jsou například Sauvignon Blanc nebo Riesling. Tyto druhy vína mají čistou chuť a vynikající aroma, které se skvěle hodí k masům nebo rybám. Důležité je také si uvědomit, že víno jako marináda může urychlit proces cizelace. Proto je nutné postupovat opatrně a nepřidávat příliš mnoho vína. Výhodou vína jako marinády je také fakt, že se nemusí nutně používat dráždivé koření. Víno samo o sobě dokáže zjemnit chuť masa a vyniknout přirozenou chuť a aroma. Je ovšem důležité nezapomínat, že delikátní aroma vína může v jídle rychle přebýt a ztratit se. Proto je vhodné marinovat nejdéle pouze několik hodin a zbytek přenechat samotnému grilování.

Časté otázky FAQ

K grilování bývají v zemi nejčastěji používány grilovací kachny a grilovací párky.
Pro grilování kebabů se používají hovězí nebo kuřecí maso, a to v souvislosti s vlastní chutí a návyky.
Ano, ale měli byste vhodně v kombinaci postavit maso, aby nebylo nikterak ovlivněno jejich zvláštnostmi.
Ne, poté, co zapálíte uhlí nebo dřevo, počkejte nejméně 30 minut, než začnete grilovat, dokud nebudou žhavé uhlíky.
Ano, pokud jde o bílé víno, mělo by být ledové, červené víno se nejčastěji podává při pokojové teplotě.
Ano, pokud má víno vhodný chuťový profil, lze jej použít jako součást marinády pro maso.
19.06.2024