Jak na grilování pizzy: Průvodce krok za krokem

Co budete potřebovat

Co budete potřebovat - tato sekce je klíčová, protože zde se dozvíte o všech nástrojích a materiálech, které budete potřebovat pro dokonalé grilování pizzy. Zaprvé, budete potřebovat gril, kde budete vaši pizzu grilovat. Je důležité zvolit gril s roštem, abyste dosáhli dokonale křupavé kůrky. Dále budete potřebovat škrabku na čištění grilu a lávové kameny pro udržení teploty. Pro přípravu pizzy budete potřebovat těsto, sýr, rajčatovou omáčku a libovolné ingredience, které chcete na pizzu přidat. Těsto můžete vyrobit sami nebo zakoupit hotové těsto. Pokud chcete pizzu ozvláštnit, můžete použít různé druhy sýra nebo experimentovat s různými druhy omáček. Podstatné je mít už před samotným grilováním všechny ingredience nachystané a připravené. Dalšími potřebnými nástroji jsou tácy na grilování a silikonové štětce pro nanášení omáčky a oleje na těsto. Nezapomeňte ani na dlaždice nebo pečicí papír na ochranu před připálením pizzy. S těmito nástroji a ingrediencemi budete mít vše, co potřebujete pro úspěšné grilování pizzy na vašem grilu.

Vaření těsta na pizzu

Vaření těsta na pizzu je klíčovým krokem při grilování pizzy. Začněte se vařením těsta asi hodinu předtím, než se chystáte grilovat pizzu. Těsto připravte smícháním hladké mouky, vlažné vody, soli, droždí a olivového oleje. Po smísení vypracujte těsto a nechte ho v mírně naražené míse na pokojové teplotě. Poté těsto vyndejte z misky a znovu ho lehce přepožehnejte. Rozdělte těsto na kousky podle velikosti vaší pizzy a postupně je vyválejte na vále nebo pánev. Pokud připravujete pizzu na grilu, není nutné těsto péct předem. Stačí ho pozorně naskládat na gril a počkat, až se objeví kůrka. Poté otočte těsto na druhou stranu a pečte dalších pár minut. Vaše těsto na pizzu by mělo mít dokonalou kůrku, ale být stále jemné a lahodné.

Výběr ingrediencí

Výběr ingrediencí je jedním z nejdůležitějších faktorů při grilování pizzy. Při nákupu ingrediencí volte vždy ty nejvyšší kvality a pokud to jde, kupujte od místních farmářů. Použijte kvalitní olivový olej, který doporučujeme oproti ostatním druhům olejů, protože přístupný zdrojem a dává vaší pizze skvělou chuť. Při výběru sýra volte buď mozzarellu, která se při grilování rozpouští a vytváří líbeznou chuťovou kombinaci s rajčatovým základem. Také můžete použít ricottu, gorgonzolu nebo další druhy sýru, které dají pizze jedinečnou chuť. Při grilování pizzy, věnujte pozornost i nakupování zeleniny. Na nižší teplotě grilu můžete grilovat cibuli, papriku, rajčata, artyčoky, olivy, houby, okurky a další zeleninu. Také můžete použít mozzarellu, parmazán, ricottu nebo gorgonzolu. Sledujte, aby byly všechny ingredience dostatečně rozpálené, a vyhněte se, aby byly spálené.

Příprava grilování

Příprava grilování je klíčovou fází při přípravě vynikající pizzy na grilu. Je důležité zajistit, aby byl gril připravený a vyhřátý na správnou teplotu, aby mohl pizzu dokonale upečet. Nejprve je třeba důkladně vyčistit gril a provést potřebné úpravy, jako je doplnění uhlí a nastavení hořáku. Dalším krokem v přípravě grilování je správná příprava těsta. Pokud si vyrábíte vlastní těsto, ujistěte se, že je dobře uhnětené a nelepí se na stůl. Je také důležité zvolit správnou velikost pizzy, aby se vešla na gril. Po přípravě těsta pokračujte přípravou ingrediencí. Pokud používáte rajčatovou omáčku, dejte pozor, aby nebyla příliš řídká, aby se neprojevila při pečení. Místo omáčky můžete také použít pokrmy jako je např. pesto. Přidejte poté oblíbené ingredience nebo zeleninu na pizzu a umístěte ji na plech pro grilování.

Grilování pizzy

Grilování pizzy je skvělým způsobem, jak si vychutnat oblíbenou pochoutku s křupavým dnem bez potřeby pece. Při grilování pizzy je důležité si připravit všechny ingredience dopředu, aby se pizza dala rychle a snadno sestavit. Je také dobré mít po ruce vhodný nástroj na grilování jako pizza kámen nebo plech. Při grilování pizzy by měla být grilovací plocha předehřátá na vysokou teplotu, aby se pizza pekla rychle a dostala spoustu tepla zespodu pro křupavý spodek. Je důležité mít také správnou teplotu grilu, která by měla být kolem 230-260 stupňů Celsia. Při grilování pizzy byste měli pečlivě sledovat proces, aby pizza nezhnědla nebo nezhorela. Výhodou grilování pizzy na grilu je to, že se pizzu dá přizpůsobit jakékoliv chuti a oblíbenému stylu. Můžete si připravit pizzu z oblíbených surovin a ochutnat ji s domácím BBQ omáčkou nebo bazalkovým pestem. Grilování pizzy je vynikající možností, jak si užít chutné jídlo na zahradě s rodinou a přáteli.

Jak poznáte, že je pizza hotová

Někdy může být těžké odhadnout, kdy je pizza hotová při grilování. Existuje však několik signálů, které vám napoví, že je čas ji vyjmout z grilu. Vidět nadýchané, zlaté a mírně spálené okraje je dobrým indikátorem. Když vidíte, jak saje tekutina z rajčatové omáčky na povrchu pizzy, signalizuje to, že se sýrem zdola ale i shora topí. Dokonce lze použít teploměr na měření vnitřní teploty pizzy. Pokud se vnitřní teplota dosáhne 70-75 stupňů Celsia, můžete si být jisti, že je pizza hotová. Pokud používáte nástroj jako pizza kámen nebo pánvičku, můžete ji vyjmout, když se spodní část pizzy zdá být pečená a křehká. Jestliže pozorujete všechny tyto znaky, máte dostatečné informace ke správnému rozhodnutí, kdy vyjmout pizzu z grilu. Pamětajte, že každý gril je jiný, a tak může trvat nějaký čas, než získáte pocit pro ideální čas na pečení pizzy. Ale nevzdávejte se, praktika dělá mistra!

Vychutnávejte si svou grilovanou pizzu

Vychutnávejte si svou grilovanou pizzu! Po všech krocích, které jsme se naučili v našem průvodci, si zasloužíme chuťový zážitek. Po přípravě těsta a ingrediencí pro náš oblíbený tvarohový sýr s rajčaty jsme připraveni položit pizzu na gril. Griluje se na středně vysoké teplotě a čas závisí na velikosti a tloušťce pizzy. Jakmile se těsto začne zvedat, můžeme ji otočit. Po několika minutách na druhé straně můžeme přidat zbylé ingredience a nechat ji na grilu, dokud se sýr neroztaví. Čistíme grilovací mřížku a připravujeme se na další grilování pizzy. S grilováním pizzy není nutné mít vždy stejný recept. Experimentujte s různými ingrediencemi, jako například naší oblíbenou kombinací s kuřecím masem a pestem. Používejte čerstvé ingredience a Vaše grilovaná pizza bude vynikající! Buďte kreativní a užijte si to!

Časté otázky FAQ

Ne, s grilem a kamenem na pizzu můžete dosáhnout stejně dobrých výsledků.
K grilování pizzy potřebujete gril s víkem, kámen na pizzu, misku na těsto a ingredience pro náplň.
Pro grilování pizzy je nejlepší hydratované těsto na pizzu, které se bude lépe zvládat.
Lze použít, ale nebudete mít vynikající výsledky jako s kamenem na pizzu.
Ideální teplotou pro grilování pizzy je mezi 204 a 260 stupni Celsia.
Můžete použít rajčatovou omáčku, pesto nebo olivový olej. Kombinace několika druhů omáčky může být také chutná.
19.06.2024