Jak si vyrobit vlastní zahradní fontánu: Návod a tipy

Co je zahradní fontána a jak funguje?

Zahradní fontána může přinést do vaší zahrady nejen krásu, ale i pocit klidu a uvolnění. Jedná se o dekorativní prvek, který dokáže celý vzhled zahrady pozdvihnout na novou úroveň. Zahradní fontána funguje tak, že vodu čerpá ze zdroje, následně ji recykluje a opět přivádí zpět do nádrže, ze které pak proudí ven. Tento kruhový pohyb vody dokáže vytvořit klidnou a uklidňující atmosféru, která vás zbaví stresu a napětí. Zahradní fontány jsou k dispozici v mnoha velikostech a typech - od malých fontánek až po velké a honosné fontány, které mohou být umístěny v centru vaší zahrady. Při výběru zahradní fontány je důležité vzít v úvahu rozměry a design zahrady, aby byla všechna elementární spojení v souladu. Zahradní fontána je něco, co dokáže pozvednout svěžest a vytvořit z vaší zahrady klídek a mír.

Materiály a nástroje potřebné k výrobě zahradní fontány

Pro výrobu zahradní fontány budete potřebovat několik materiálů a nástrojů. Mezi klíčové materiály patří vhodná nádoba pro vodu, jako je kamenina nebo betonový bazén. Potřebovat budete také hadici a čerpadlo umístěné uvnitř nádoby, které zajistí proudění vody v fontáně. Dále budete potřebovat materiály na výrobu dekorativních prvků, jako jsou keramické sochy, kameny nebo květiny. Pokud jde o nástroje, budete potřebovat nůžky na řezání hadice, pásku na měření velikosti nádoby a vrták na vrtání otvorů pro hadici a další dekorativní prvky. Pro úspěšnou instalaci fontány byste také měli mít kladivo, šroubovák a klíče na spojení hadice, čerpadla a ostatních prvků dohromady. Mějte na paměti, že při výrobě zahradní fontány záleží na správném výběru materiálů a nástrojů. Investujte do kvalitních materiálů, které jsou odolné proti povětrnostním podmínkám, aby byla vaše fontána plně funkční po dlouhou dobu.

Postup při stavbě zahradní fontány

Postup při stavbě zahradní fontány je základem pro vytvoření vlastního krásného a funkčního prostoru v zahradě. Nejprve je třeba zvolit vhodné místo pro fontánu a připravit podklad. Poté lze začít s výkopem díry pro nádrž, do které bude voda v průběhu dne proudit. Důležité je zvolit správnou velikost a umístit nádrž na dostatečně stabilní podklad. Dalším krokem je výběr vhodného čerpadla, které zajistí plynulý tok vody. Pokud chcete, můžete také instalovat osvětlení, které fontánu dokonale zvýrazní a vytvoří v noci příjemnou atmosféru. Po instalaci všech součástí je nutné kontrolovat těsnost nádrže a provádět pravidelnou údržbu, která zajišťuje dlouhou životnost fontány. S těmito kroky při stavbě zahradní fontány získáte krásný a zajímavý prvek do vaší zahrady.

Jak postavit vodní okruh?

Vytvoření vodního okruhu představuje důležitou součást při stavbě zahradní fontány. Jde o klíčový prvek, který zajistí okruhový pohyb vody a tím vytvoření skluzavky pro efektivní vodopád. Nejprve postavíme pumpu do hloubky a připojíme vodu pomocí hadice. Pokud se rozhodneme pro umístění fontány poblíž elektřiny, připojíme také pohonný kabel. Poté připevníme kabely na čerpadlo tak, aby byly pevné a stabilní. Následně naplníme vodou celý vodní okruh a spustíme čerpadlo. Po několika minutách se fontána zaplní vodou a můžeme si užít krásné vodní efekty. Pro zajímavost můžeme přidat do vody různé efekty, například osvícení pomocí světel, a tak vytvořit nádhernou zahradní přírodní scenérii.

Kam umístit zahradní fontánu?

Kam umístit zahradní fontánu? Pokud se připravujete na výrobu své vlastní zahradní fontány, určitě budete chtít vědět, kde ji umístit. Nejdůležitějším faktorem bude určitě velikost vaší zahrady. Větší fontáně by měly být umístěny na rovinatém povrchu, aby se zabránilo nebezpečnému naklonění. Dále byste měli zvážit umístění fontány v blízkosti elektrického zdroje, což by umožnilo snadnou instalaci vodní pumpy. Je také důležité fontánu umístit do oblasti, kde máte vodu k dispozici. Pokud nemáte k dispozici přírodní zdroj vody, můžete použít nádrž nebo umělý potok. Pamatujte si také na okolní rostliny a zvířata. Nesmíte umístit fontánu příliš blízko citlivých rostlin nebo trávy, která by mohla být poškozena vodou. Zvířata by také měla být schopna snadno přistoupit ke zdroji vody, aby si mohla napít. Vhodné umístění fontány bude zkrátka záviset na mnoha faktorech, které budete muset zvážit, než začnete s výrobou.

Údržba zahradní fontány

Je důležité pravidelně provádět údržbu zahradní fontány, aby byla stále krásná a funkční. Prvním krokem je pravidelné čištění a výměna vody, která zabraňuje růstu řas a bakterií, a zachovává čistotu vody. Důležité je také čištění filtrů a čerpadel, které zajistí, že fontána neztratí svou sílu čerpadla. Další důležitou součástí údržby zahradní fontány je kontrolovat úrovně vody a dodávat novou vodu, když je to potřeba. Pokud se voda vypaří, mohou se vyskytnout problémy s čerpadlem a celkovou funkčností fontány. Kromě toho je dobré pravidelně čistit povrch fontány a odstraňovat nečistoty, které se na něm mohou hromadit. V neposlední řadě je důležité pravidelně kontrolovat stav potrubí a hadic, zejména pokud jsou ve venkovním prostředí. Pokud jsou poškozeny, může dojít k únikům a výpadkům fontány. Důležité je také mít správné připojení na elektřinu pro čerpadlo, aby bylo bezpečné a funkční. Pravidelná a správná údržba zahradní fontány zajistí, že bude stále krásnou a relaxační součástí každé zahrady.

Tipy a triky na výrobu perfektní zahradní fontány

Výroba zahradní fontány není složitá, ale vyžaduje trochu trpělivosti a pečlivosti. Pokud chcete vytvořit perfektní fontánu, je důležité vybrat si správné místo a materiály. Fontána by měla být umístěna na rovném a stabilním povrchu, který bude schopen unést váhu celé konstrukce. Materiály by měly být odolné vůči povětrnostním vlivům, například kameny, keramika a kovy. Pokud chcete, aby vaše fontána byla ještě výjimečnější, můžete zvážit přidání dekorativního osvětlení, které bude podporovat atmosféru vaší zahrady. Dalším tipem pro výrobu perfektní zahradní fontány je pravidelná údržba. Je důležité čistit vodu, aby nevznikly nežádoucí bakterie nebo řasy. Při čištění je vhodné také vyčistit filtry a čerpadla, aby fontána fungovala správně. I když výroba zahradní fontány může být trochu náročnější než jiné DIY projekty, díky tomuto tipům a trikům je to úspěšně zvladnutelné. Výsledkem vaší práce bude výjimečný kousek, který bude ozdobou vaší zahrady.

Časté otázky FAQ

Celková doba stavby se liší a záleží na velikosti a složitosti fontány. Většinou se dá však počítat s několika hodinami až několika dny práce.
Velikost fontány by měla být zvolena s ohledem na velikost zahrady. Nejlepší je volit menší rozměry, aby se fontána nehodila do očí a zahrada zůstala harmonická.
Většinu nástrojů a materiálů by měl mít každý kutil doma, nicméně k výrobě zahradní fontány budete potřebovat nářadí jako pila, vrtačka atd. Pokud nemáte všechny potřebné nástroje, můžete si je půjčit.
Potřebovat budete nádrž na vodu, čerpadlo, hadice, dekorační prvky, svařovaná mříž, oblázky, lepidlo a další materiály.
Cena výroby zahradní fontány se liší podle velikosti a materiálů, které zvolíte. Většinou se však dá počítat s náklady v řádu několika tisíc korun.
Vodu byste měli měnit přibližně jednou za měsíc. Častější výměna vody však může být nutná v závislosti na atmosférických podmínkách a používaných dekoračních prvcích.
19.06.2024