Jak ugrilovat celé kuře: tipy a recepty

Jak vybrat správné kuře pro grilování

Jak vybrat správné kuře pro grilování Když přemýšlíte o grilování kuřete, první věcí, na kterou byste měli myslet, je výběr správně vybraného kuřete. Zvolte sytě zbarvené kuře se zdravou kůží a bez zápachu. Dále byste měli zkontrolovat, zda je kůže na povrchu kuřete hladká a málo mastná. Ideální váha pro kuře na grilování by měla být v rozmezí 1,2 až 1,5 kilogramů. Je důležité si uvědomit také to, že kvalitní kuře je více než polovina úspěchu vašeho grilování. Vyhněte se mraženým kuřatům v obchodech a dávejte přednost kvalitním místním farmám nebo prodejcům s vlastní produkcí. Také se ujistěte, že kupujete celé kuře, protože řezané kuřata snižují možnost rovnoměrného tepelného rozložení, což může vést ke špatnému výsledku. Nakonec, abyste zvýšili chuť kuřete, můžete zvolit různé kořenící směsi. Dobrou volbou pro začátek může být směs soli, pepře a česneku. Existují však také další chuťové profily, které si můžete vyzkoušet podle svého gusta. Jakmile máte kvalitní kuře a správnou kořenící směs, můžete se pustit do grilování!

Příprava kuřete před grilováním

Příprava kuřete před grilováním je klíčovým krokem, aby bylo vaše kuře na grilu naprosto dokonalé. Začněte tím, že umyjete kuře pod tekoucí vodou a důkladně jej osušíte utěrkou. Poté odstraňte zbytky peří a přebytečný tuk. Nyní je čas na krojení kuřete, abyste ho připravili na grilování. Prvním krokem je odříznutí víčka hrudní kosti pomocí silných kuchyňských nožů. Poté přetáhněte kuře přes otvor a umístěte na něm již hotové marinády nebo koření. Provazem pevně zavažte nohy a křídla. Kromě samotného kuřete připravte také gril. Dbejte na to, aby byl plně rozpálený před tím, než na něj položíte kuře. Budete mít větší kontrolu nad teplotou, pokud budete používat tepelnou zónu, kde budete moci měnit intenzitu grilování. Vaše kuře bude hotové, když vnitřní teplota bude 75°C - 85°C.

Technika přímého grilování kuřete

Technika přímého grilování kuřete je způsob, jak ugrilovat kuře pomocí přímého tepla bez použití nádoby na grilování. Tato technika dává kuřeti vynikající chuť a kůrka získá hezkou a křupavou strukturu. Než začnete grilovat kuře, je důležité ji připravit - odstraněte zbytky peří, očistěte ji a osušte. Poté můžete kořenit podle své chuti. Pro správné přímé grilování kuřete je důležité udržovat správnou teplotu na grilu. Ideální teplota je kolem 200-230 stupňů Celsia. Kuře umístěte na předehřátou mřížku na grilu a občas ho otáčejte, aby se rovnoměrně propeklo z obou stran. Některé grily mají funkci regulace teploty, kterou je dobré využít. Přímé grilování kuřete může trvat asi hodinu, ale doba závisí na velikosti kuřete a na jeho masovosti. Když bude kuře uvnitř již pečené, vyjměte ho z grilu a nechte ho odpočinout asi 10 - 15 minut, aby se maso uvolnilo a chuť se rozvinula. Přímé grilování kuřete je rychlá a snadná metoda, jak mít vynikající grilované kuře přímo doma na vašem grilu.

Jak grilovat kuře nepřímým způsobem

Jak grilovat kuře nepřímým způsobem je skvělou technikou pro dosažení chutného a šťavnatého kuřete. Tento způsob grilování je ideální pro větší kusy masa, jako je celé kuře, protože se zabrání spálení masa. Pokud použijete nepřímý způsob grilování, budete muset nejprve předehřát gril a umístit uhlíky na jednu stranu grilu. Poté umístěte kuře na opačnou stranu grilu a pomalu ho grilujte až do dokončení. Doba grilování závisí na velikosti a tloušťce kuřete, ale obvykle se bude grilovat přibližně hodinu a půl. Pokud si nejste jisti, použijte teploměr na maso, aby se ujistili, že má správnou teplotu. Pokud používáte marinádu, naneste ji na kuře před grilováním a poté ji občas aplikujte, aby se kuře udrželo vlhké. Pamatujte si, že při grilování nepřímým způsobem je důležité udržovat teplotu grilu stabilní, aby se zabránilo náhlým výkyvům teploty, které by mohly mít za následek nedovařené nebo přesolené maso. Také dejte pozor na komory s otevřeným ohněm, pokud používáte gril s více komorami, abyste se ujistili, že teploty jsou udržovány v optimální úrovni po celou dobu grilování.

Recepty na marinády a kořenící směsi pro kuře na grilu

V této části se zaměříme na to, jak připravit nejlepší marinády a kořenící směsi pro kuře na grilu. Existuje celá řada různých receptů, které lze použít, a každý má své vlastní skvělé chuťové vlastnosti. Když hledáte ideální recept na marinádu pro vaše kuře na grilu, můžete použít kombinaci s výraznými chutěmi, jako je česnek, cibule a chilli papričky. Stejně tak můžete také použít bylinky a koření, jako jsou tymián, rozmarýn, oregano a paprika. Někteří lidé dávají přednost kořením s vysokým obsahem soli, aby získali charakteristickou slanou chuť, ale dejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho soli do marinády. Pokud používáte taková koření, jako je sůl, pepř či paprika, smíchejte je s olejem a vodou, aby marináda byla dokonale zvlhčující.

Tipy pro dokonalé grilování celého kuřete

Tipy pro dokonalé grilování celého kuřete Pokud plánujete grilovat celé kuře, existují některé tipy, které vám pomohou docílit dokonalého výsledku. Začněte tím, že připravíte kuře správným způsobem - vyjměte vnitřnosti a odstraňte kůži z hrudníku a otvoru, aby se teplo mohlo rovnoměrně rozložit během grilování. Používejte nízkou teplotu, aby se kuře uvnitř dokonale propeklo a zároveň nevysušilo. Nedoporučuje se příliš často otáčet kuře na grilu, protože to může způsobit, že se maso rozpadne a ztratí šťavnatost. Při grilování celého kuřete je také důležité použít marinádu, aby se kuře nevysušilo a získalo příjemnou chuť. Pokud máte rádi křupavou kůži, zkuste kuře během posledních dnů grilování pokropit olejem. A nezapomeňte nechat kuře odpočinout po grilování po dobu alespoň 10 minut, abyste zajistili, že se šťavnatost rovnoměrně rozloží.

Jak zkontrolovat, zda je kuře upečené

Jak zkontrolovat, zda je kuře upečené, je klíčovou částí procesu grilování. Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda je kuře uvnitř dokonale propečené. Jedním ze způsobů je použití teploměru a měření teploty uvnitř masa. Optimalní teplota by měla být mezi 74-77 °C. Dalším způsobem je, pomocí viditelného testu, řezat kuře u kosti a zkontrolovat, zda je vnitřek masa bílý a ne růžový. Pokud je masa nachové, znamená to, že není dostatečně propečené. Pokud nechcete odříznout kus masa, můžete vytlačit šťávu z masa pomocí vidličky. Pokud je šťáva čirá a nemá růžový nádech, znamená to, že je kuře propečené. Pokud má šťáva růžový nádech, měli byste kuře ponechat na grilu déle, neboť to znamená, že uvnitř masa jsou stále nezpečené kusy. Pokud kuře vypadá šťavnatě a kůže je křupavá, je pravděpodobně hotové. Je důležité zkontrolovat si, zda je kuře správně upečené, aby bylo úplně bezpečné ke konzumaci. Použití teploměru nebo viditelného testu jsou snadné způsoby, jak to zjistit. Grilování může být zábava, ale dbejte prosím na zdravé a bezpečné praktiky.

Podávání grilovaného kuřete

Podávání grilovaného kuřete může být stejně důležité jako jeho příprava. Ideální způsob podávání závisí na přiložených přílohách a retězcových omáčkách, které jste připravili v doprovodu kuřete. Doporučuje se podávat kuře s čerstvým salátem a čerstvě upečeným chlebem. Pokud plánujete oslavit speciální příležitost, jako je narozeniny nebo oslavu úspěchu, můžete si dovolit nabídnout více než pouze salát a chléb, můžete uvažovat i o různých druzích grilované zeleniny, pečených bramborách nebo domácím chlebu z pece. Grilované kuře také vypadá impozantně, když se podává celé, proto připravte stůl s velkým nožem a vidličkou pro ořezání kuřete a nechte své hosty se poslužovat sami. Podávat grilované kuře může být i snadné a jednoduché - stačí ho nakrájet na tenké plátky a podávat s chlebem a salátem. Nezapomeňte si užít chuť vašeho domácího grilovaného kuřete a být hrdý na váš vlastní úspěch v kuchařce!

Časté otázky FAQ

Vyberte kuře o hmotnosti 1,5–1,8 kg. Mělo by být kvalitní a čerstvé, bez náznaků zkaženosti. Doporučuje se preferovat bio a volně žijící kuřata.
Kuře omyjte a zbavte se peří a vnitřností. Důkladně osušte, nakapejte olivovým olejem a opepřete.
Kuře grilujte na nepřímém ohni s uzavřeným víkem při teplotě 180–200 stupňů Celsia po dobu 1,5–2 hodin.
Na kuře se hodí koření jako tymián, rozmarýn, majoránka nebo pikantní paprika. Můžete použít i speciální kořenící směsi pro kuře, např. BBQ.
Na zkontrolování teploty kuřete použijte teploměr. Teplota uvnitř kuřete by měla dosáhnout minimálně 75 stupňů Celsia.
Grilované kuře podávejte teplé s přílohou jako je čerstvý chléb, zelenina a salát. Ideální je kombinace alespoň dvou druhů příloh.
19.06.2024