Pelhřimov: Město plné historie a krásných památek

Vítejte v Pelhřimově

Vítejte v Pelhřimově! Tento malebný město se nachází v kraji Vysočina, uprostřed českého venkova. Pelhřimov má bohatou historii, která sahá až do 13. století. Můžete si prohlédnout zachované historické budovy, jako je radnice z 16. století, nebo se projít po malebných uličkách obklopených tradičními českými domy. Toto město je také známé jako "muzeum fotoniky", protože hostí Muzeum Liechtensteinských uměleckých děl, které je specializované na světelné exponáty. Celoročně zde najdete různé kulturní akce, jako jsou výstavy, koncerty a trhy. Pro milovníky dobrého jídla je Pelhřimov rájem, kde můžete ochutnat tradiční české speciality a místní vína. Pelhřimov je také výchozím bodem pro krásné výlety do okolí. Příroda v okolí města je nádherná a nabízí mnoho možností k procházkám, cyklistice a objevování malebných vesnic. Pokud hledáte autentický český zážitek, navštivte Pelhřimov a objevte jeho bohatou historii, kulturu a přírodní krásy.

Historie Pelhřimova

Historie Pelhřimova Pelhřimov má bohatou historii, která sahá až do středověku. První písemná zmínka o městě pochází z roku 1243. Během svého vývoje prošel Pelhřimov různými obdobími, která zanechala své stopy v podobě historických památek. Například gotický kostel svatého Bartoloměje, který byl postaven na konci 14. století a je jednou z nejvýznamnějších architektonických památek města. Další zajímavou památkou v Pelhřimově je Radniční věž, která se nachází na Masarykově náměstí. Tato věž pochází z 16. století a sloužila jako strážní věž a vězení. Dnes je otevřená pro veřejnost a nabízí výhled na celé město. Pelhřimov má také dlouhou tradici výroby keramiky. Místní keramická dílna vyrábí tradiční pelhřimovskou keramiku již více než 200 let. Každoročně se zde koná Keramický trh, který přitahuje mnoho návštěvníků z celého regionu. Celkově lze říci, že historie Pelhřimova je bohatá a stopy minulosti jsou dodnes patrné v podobě historických památek a tradic, které dělají z tohoto města zajímavou turistickou destinaci.

Krásné památky Pelhřimova

Krásné památky Pelhřimova jsou důležitou součástí historie a kultury tohoto malebného města. Zdejší architektonické skvosty přitahují návštěvníky z celého regionu. Mezi nejvýznamnější památky v Pelhřimově patří například kostel Nanebevzetí Panny Marie, který svou gotickou architekturou okouzlí svého diváka. Další skvost Pelhřimova je kostel svatého Jakuba Většího, známý svými unikátními freskami. Město Pelhřimov se může také pyšnit impozantním městským opevněním z 15. století. Některé části hradeb jsou dodnes zachovány a nabízejí fascinující pohled do minulosti. Turistům se také doporučuje navštívit známou Pelhřimovskou radnici, která je příkladem krásné gotické architektury. Královéhradecká věž, původně součást městského opevnění, nabízí nádherný výhled na celé město. Tato starobylá věž je oblíbeným bodem pro fotografy a milovníky historie. Pokud máte rádi historická místa plná atmosféry, Pelhřimov je pro vás to pravé místo.

Kulturní odkazy města

Kulturní odkazy města Pelhřimov jsou bohatým zdrojem pro milovníky kultury a historie. Město se může pochlubit impozantním množstvím historických památek, které odrážejí jeho bohaté dědictví. Mezi nejvýznamnější kulturní odkazy patří gotický kostel svatého Bartoloměje, který je ukázkou nádherné architektury z období středověku. Další významnou památkou je expozice Muzea rekordů a kuriozit, které nabízí fascinující pohled na svět neobyčejných rekordů. Kulturní odkazy města Pelhřimov nejsou omezeny pouze na historické památky. Město také pořádá různé kulturní akce a festivaly, které přitahují místní i návštěvníky z okolí. Mezi nejznámější patří Festival pohádky, který přináší do města pohádkovou atmosféru a radost z kouzelných příběhů. Kulturní odkazy města Pelhřimov jsou opravdovým pokladem pro ty, kteří si cení umění, historie a kulturního bohatství. Pro milovníky tradiční české kuchyně jsou kulturní odkazy města Pelhřimov zkoumáním místních specialit. Městský trh, který se koná každou sobotu, nabízí širokou paletu čerstvých produků a tradičních chutí. Navštivte některou z místních restaurací a vychutnejte si lahodné pokrmy, jako je tradiční kulajda, kyselice nebo pečená kachna. Kulturní odkazy města Pelhřimov vám umožní poznat bohatou gastronomickou tradici tohoto regionu a ochutnat autentické pokrmy, které se předávají z generace na generaci.

Přírodní krásy okolí

Přírodní krásy okolí – nejlepší stránky Pelhřimova Pokud hledáte přírodní krásy, Pelhřimov a jeho okolí mají hodně nabídnout. Tato oblast je bohatá na malebná místa a krásnou krajinu, kterou si můžete prohlédnout a užít si čas s rodinou nebo přáteli. Zde je pár tipů na místa, která byste si neměli nechat ujít: 1. Čertova stěna – Toto skalnaté údolí, nacházející se poblíž Pelhřimova, je jedním z nejúžasnějších přírodních útvarů v okolí. Můžete si zde užít úchvatné výhledy na okolní krajinu a projít se po značených stezkách. 2. Hrad Kámen – Tento impozantní hrad se nachází nedaleko Pelhřimova a je jednou z nejlepších turistických atrakcí v regionu. Můžete se projít po jeho hradební zdi a obdivovat panoramatický výhled na okolní krajinu. 3. Řeka Želivka – Pokud rádi relaxujete u vody, řeka Želivka je ideálním místem. Nabízí krásné pláže a možnost vodních sportů. Můžete si zde také pronajmout vyhlídkovou loď a projet se po řece. Vychutnejte si přírodní krásy okolí Pelhřimova a nechte se okouzlit malebnou krajinou a zajímavými místy, které tato oblast nabízí.

Gastronomie a místní speciality

Gastronomie a místní speciality jsou klíčovou součástí bohatého kulturního dědictví města Pelhřimova. Region je známý svou bohatou kuchyní a unikátními pokrmy, které lákají gurmány z celého světa. Mezi nejznámější místní speciality patří pelhřimovský žid, kynuté těsto plněné masem, zelným či špenátovým nádivkem a pečený ve dřevěné peci, a také kuba, který je směsí šrotovek, masa a koření, vařenou v nádobě pod pokličkou. Navštěvování místních restaurací a hospod vám umožní ochutnat tyto skvělé pokrmy. Mnoho z nich se pyšní svým příjemným interiérem a výhledem na historické památky Pelhřimova. Místní kuchaři dbají na používání čerstvých a kvalitních surovin z okolních farem a zahrádek, což přispívá k jedinečnému gastronomickému zážitku. Pokud jste milovníkem dobrého jídla a chcete objevovat nové chuťové zážitky, navštěvování restaurací a ochutnávání místních specialit je nevyhnutelnou součástí vaší návštěvy Pelhřimova. Zdejší gastronomie odráží bohatou historii a kulturu této malebné části České republiky, ať už jste zde na krátkou návštěvu nebo pobyt na dovolené.

Kde se ubytovat v Pelhřimově?

Pokud hledáte ubytování v Pelhřimově, máte na výběr z několika možností. Město nabízí různé hotely, penziony, a další typy ubytování, které uspokojí různé potřeby a rozpočty. V centru města se nachází několik hotelů s pohodlným ubytováním a restauracemi, které slouží chutným místním jídlům. Pro ty, kteří hledají klidnější atmosféru, jsou k dispozici penziony a ubytování mimo centrum, které nabízejí krásný výhled na okolní krajinu. Je dobré si rezervovat ubytování předem, zejména během turistické sezóny, protože Pelhřimov je oblíbenou turistickou destinací. Ceny ubytování se mohou lišit podle typu a umístění. Pro další informace o konkrétních ubytovacích možnostech se obraťte na místní informační centrum, které vám rádo poskytne podrobnosti o dostupnosti a cenách. Pamatujte, že výběr správného ubytování je důležitou součástí příjemného pobytu v Pelhřimově.

Tipy na výlety v okolí

Tipy na výlety v okolí jsou nezbytnou součástí plánování pobytu v Pelhřimově. Ve městě samotném najdete mnoho zajímavých památek a aktivit, ale pokud se vydáte do okolí, máte možnost objevovat další skvosty a krásy regionu. Doporučujeme navštívit blízký zámek Jindřichův Hradec, který patří mezi největší zámky v České republice. Pro milovníky přírody je ideální volbou výlet do přírodní rezervace Černé a Svitavské kopce, kde se můžete těšit na krásné výhledy a procházky přírodou. Nezapomeňte také na nedaleké historické město Třebíč, které získalo status světového kulturního dědictví UNESCO pro svůj unikátní židovský hřbitov a židovskou čtvrť. Výlety v okolí Pelhřimova vám tak nabídnou širokou škálu zajímavostí a nezapomenutelných zážitků.

Zajímavosti a festivaly v Pelhřimově

Zajímavosti a festivaly v Pelhřimově jsou neodmyslitelnou součástí bohaté historie a kulturního dědictví tohoto města. Pelhřimov je známý svými různými historickými památkami, mezi které patří významné kostely, zámky a další zajímavá místa. Mezi nejvýznamnější památky patří například Kostel svatého Bartoloměje, který je jedním z nejstarších kostelů v republice. Kromě toho se v Pelhřimově také koná mnoho festivalů a kulturních akcí, které přitahují návštěvníky z celého světa. Mezi nejpopulárnější festivaly patří Festival dřevěných soch, který se koná každoročně a je známý svými nádhernými sochami vyrobenými z dřeva. Dalším zajímavým festivalem je Pelhřimovský jarmark, který nabízí pestrou paletu stánků s místními specialitami a řemeslnými výrobky. Celkově je Pelhřimov místem bohatým na zajímavosti a kulturní dění. Je to místo, které nabízí nejen krásné historické památky, ale také skvělé festivaly a akce pro všechny návštěvníky. Pokud máte rádi historii, kulturu a zábavu, nezapomeňte zařadit Pelhřimov na svůj seznam míst k návštěvě.

Praktické informace o Pelhřimově

Pelhřimov je malebné město ležící v Kraji Vysočina, a nabízí návštěvníkům mnoho praktických informací. Místní upoutávají svými historickými památkami, jako je Pelhřimovský zámek, který pochází z 13. století. Turisté zde mohou také navštívit unikátní muzeum rekordů a kuriozit, které je jediné svého druhu v České republice. Kromě kulturních památek nabízí Pelhřimov také bohatou nabídku ubytování, restaurací a obchodů. Pokud plánujete navštívit Pelhřimov, měli byste se dozvědět, že město je snadno dostupné jak autem, tak vlakem. Je zde také dostatek parkovacích možností a ve městě je dobrá dostupnost veřejné dopravy. Turistům jsou také k dispozici různé mapy a turistické průvodce, které pomohou při objevování města a jeho okolí. Co se týče stravování, Pelhřimov je známý svými tradičními českými jídly, která můžete ochutnat v místních restauracích a pivnicích. Město je také známé svou výrobou sýrů, a proto byste si měli nechat ujít degustaci domácích sýrů, které jsou typickým místním pochoutkou. Pokud jste milovníkem nakupování, Pelhřimov má řadu obchodů, kde si můžete zakoupit suvenýry, místní produkty a další předměty. V závěru, Pelhřimov je místem plným historie, kultury a zajímavostí. Nabízí dostatek příležitostí pro ubytování, stravování a nakupování. Při návštěvě tohoto malebného krajského města nezapomeňte navštívit jeho historické památky, vychutnat si tradiční česká jídla a pořídit si suvenýr, který vám bude připomínat vaši návštěvu v Pelhřimově.

Časté otázky FAQ

Pelhřimov je město s bohatou historií, která sahá až do 12. století. Bylo centrem regionu a důležitým obchodním městem.
Mezi krásné památky v Pelhřimově patří například kostel svatého Bartoloměje, radnice nebo barokní socha svatého Jana Nepomuckého.
V okolí Pelhřimova se nachází například zámek Košumberk, hrad Rabí nebo zřícenina hradu Orlík. Také stojí za návštěvu Městské muzeum Pelhřimov.
V Pelhřimově se koná řada kulturních akcí a festivalů. Mezi nejznámější patří například Pelhřimovský pivní festival a Pelhřimovské slavnosti smíchu.
V Pelhřimově najdete řadu hotelů, penzionů a ubytovacích zařízení. Některé z nich jsou například Hotel U Slunce, Penzion Starr nebo Hotel Artaban.
V okolí Pelhřimova lze podniknout například výlet do Jihlavy, Telče, nebo na Želivskou přehradu. Další možnosti zahrnují návštěvu zámku Roštejn nebo poutního místa Křemešník.
19.06.2024